ÖSYM, ‘Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemi Adaylarının Yükseköğretim Programlarına İlişkin Tercihleri’ kitabı yayımladı.
Buna göre 2015’te tercih hakkı kazanan 1 milyon 239 bin 800 aday toplam 17 milyon 969 bin 171 tercihte bulundu. 30 tercih hakkı olan her aday ortalama 14.49 tercih yapabildi. Tercihte bulunan her 100 adaydan 79’u yerleşti. Açıköğretim programları 1 milyon 563 bin 138 kez tercih listelerinde yer aldı. Örgün programlarda en çok Akdeniz, Selçuk ve Süleyman Demirel üniversiteleri tercih edildi. Dereceye girenlerin çoğu “Boğaziçi Üniversitesi” dedi. Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal’ın derlediği bulgular şöyle:
- Örgün kontenjanı 823 bin 739 olan lisans ve ön lisans programlarına 784 bin 950 öğrenci girebildi. Açıköğretimle birlikte bu yıl toplam 983 bin 90 aday üniversiteli oldu.
- Örgün programlarda tüm üniversiteler arasında en yüksek tercihi 348 bin 832 ile Akdeniz Üniversitesi aldı. Selçuk Üniversitesi 347 bin 454, Süleyman Demirel Üniversitesi ise 341 bin 865 kez tercih edildi. Çünkü bu üniversitelerin puanı daha düşük, lokasyonu uygun ve öğrenciler buralarda iyi eğitim alacaklarını düşünüyor.
- Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4 bin 618 adayın ilk tercihi olarak, birinci sırada istenen programlar listesinde en üst sıraya yerleşti. Hukuk, TM puan türünde en çok tercih edilenlerden. Öğrenciler çoğunlukla sözel ya da eşit ağırlıktan olduğu için tercihlerin burada yoğunlaşması normal. Ankara’nın hem kontenjanı yüksek hem de öğrenciler iş ve istihdam bakımından güçlü gördüğü için talep ediyor. İlk sıradaki tercihler listesinde ikinci, 2 bin 850 tercihle Hacettepe Türkçe Öğretmenliği ve üçüncü de 2 bin 608 adayla Hacettepe Sosyal Hizmetler programı oldu.
- İlk 100’e giren en başarılı öğrencilerin yerleştiği üniversiteler arasında ise Boğaziçi toplam 49 öğrenci alarak birincilik koltuğuna oturdu. Koç Üniversitesi 30 adayla ikinci, Galatasaray ise 25 öğrenciyle üçüncü oldu. Marmara, Ankara, Erciyes, Biruni, Acıbadem, Gediz, Bezm-i Alem ve Murat Hüdavendigar üniversiteleri de ilk 100’den birer öğrenci aldı. Bu yıl tüm puan türlerindeki sıralamada ilk 100’de yer alan 187 adaydan 25’i Galatasaray Hukuk’a, 21’i Hacettepe İngilizce Tıp Fakültesi’ne ve 18’i ise Boğaziçi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ne girdi.
- Örgünde en çok ilahiyatın seçilmesinde din kültürü öğretmeni atamalarının büyük etkisi var. Üniversitede din kültürü öğretmenliği alanı olmadığından atamalar ilahiyat mezunlarından karşılanıyor.
Tıp seçemeyen diş hekimliğine gitti
Bu yıl getirilen tıp ve hukuk barajı, tercihleri etkiledi. Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Müdürü M. Hasan Atasoy’un hazırladığı verilere göre, bir devlet üniversitesi bölümü ortalama 1300 aday tarafından tercih edildi. Devlet üniversitesi tıp fakülteleri ise 40 bin başarı sırası barajına rağmen ortalama 2 bin 489 aday tarafından seçildi. Geçen yıl 3 bin 40 olan ortalama tercih sayısının düşmesine, 40 bin barajı neden oldu. 2015 Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) yaklaşık 280 bin adayın MF puanı oluştu. 2015’te devlet üniversitesi hukuk fakülteleri geçen yıla göre 20 bin daha fazla aday tarafından seçildi. 2015 sınav sonuçlarına göre TM puanı oluşan 554 bin kişiden başarı sıralaması 150 bin içinde olanlar genellikle diğer sosyal bilimler bölümleri yerine hukuk yazdı. Diş hekimliğinde de geçen yıla göre bölüm/program başına tercih edilme sayısında yüzde10’dan fazla artış oldu. Özellikle tıp tercihi yapamayanlar bu bölüme yöneldi. Diş hekimliğine yönelik tercih artışının benzeri eczacılıkta da gerçekleşti.
Hürriyet
Anahtar Kelimeler: ÖSYM , Boğaziçi Üniversitesi , Türkiye'nin En İyi Üniversiteleri , Tıp Fakültesi , Hukuk Fakültesi , Mühendislik