Accenture Dijitalleşme Endeksi" sonuçlarına göre Türkiye'nin en dijital şirketi yüzde 93'lük dijital skor ile Garanti Bankası oldu.
Türkiye'nin en dijital şirketlerini belirlemek amacıyla Accenture, Vodafone, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Türkiye Bilişim Vakfı ile beraber hayata geçirilen "Accenture Dijitalleşme Endeksi" çalışmasının sonuçları açıklandı.
Sonuçlar, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker, Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Köksalan ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda paylaşıldı.
Toplantının açılışında konuşan Gökhan Öğüt, geçtiğimiz günlerde Antalya'da düzenlenen "G20 Liderler Zirvesi" kapsamında bu yıl ilk kez, ülkeler arasındaki dijital altyapı uçurumları ve siber güvenlik başlıklarının G20 sonuç bildirgesine girdiğinin altını çizdi.
Öğüt, dijitalleşmenin hem Türkiye'de hem de dünyada öncelikli bir konuma sahip olduğuna işaret ederek, dünyadaki yeni dijital ekonomi düzeninde ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında dijitalleşen şirketlerin önemli payı olacağını söyledi.
Türkiye'nin dijitalleşmesinin özel sektörün, dolayısıyla da şirketlerin dijitalleşmesi ile yakından bağlantılı olacağını belirten Öğüt, şunları söyledi:
"Dijitalleşen şirketler, haliyle, faaliyet gösterdikleri ülkeyi de dijital geleceğe taşıyor. Yapılan araştırmalar, dijitalleşen şirketlerin karlılıklarını sektörlerinin yüzde 26 üzerinde gerçekleştirerek ekonomik kalkınmada pozitif etki yarattığını ortaya koyuyor.
Diğer yandan, rekabetin gerisinde kalmamak için her ölçekten şirketin 4.5G'li yeni döneme de bir an evvel hazırlanması önem taşıyor. Vodafone olarak, Türkiye'nin uçtan uca dijital kalkınmasını hedeflediğimiz Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında Yarına Hazırım Platformu altında kurumların verimliliklerini artırarak değişen iş dünyasında yarına hazır olabilmesine yardımcı olacak çözümler sunuyoruz."
Öğüt, "Accenture Dijitalleşme Endeksi"ni desteklediklerini belirterek, "Türkiye'deki tüm şirketleri dijitalleşme endekslerini hesaplayarak mevcut durumlarını ölçmeye ve ihtiyaçlarına en uygun çözümü hayata geçirerek bugünden dijitalleşmenin öncüsü olmaya davet ediyoruz" dedi.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öğüt, araştırma kapsamında kendilerinin de ilk 10 şirket içinde olduklarının bilgisini vererek, bu kapsamda çalışmalara devam edeceklerini, kendileri dışında araştırmaya katılan sektör şirketi olmadığını söyledi.
Dijitalin dünyaya bin yılda bir gelebilecek bir fırsat olduğunu ve Türkiye dahil her ülkeye eşit imkanlar sunduğunu belirten Tolga Ulutaş da, "Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler bu fırsatı değerlendirirse dünya ligine çıkıp küresel firmalarla rekabet edebilecek duruma gelebilirler. Accenture Dijitalleşme Endeksi de şirketlerin dijitalleşmesine süreçlerine sağlayacağı katkıdan dolayı ayrı bir önem taşıyor" dedi.
Hazırlanan endeksin Türkiye'nin önde gelen 100 şirketinin tomografisi niteliğinde olduğunu söyleyen Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İçinden geçmekte olduğumuz dijital devrimde, bu devrime hızla ayak uydurabilenler, roket gibi yükselecek. Ayak uyduramayanlar, sadece uçak gibi yükselecek. Roket gibi derken, gitgide artan bir hızı kastediyorum. Exponential bir hız ve açı bu. Dikine çıkıyor.
Günümüzde dönüşüm, bir uçağın pistten kalkması gibi değil, tam aksine, bir roketin rampadan kalkması gibi ilerliyor. Bu hız benzetmesini şirketlere, uluslara, ekonomiye sağlayan, dijitalleşme hızı ve becerisidir."
"DİJİTALLEŞMEDE 10 PUANLIK BİR ARTIŞ ŞİRKETE İLAVE YÜZDE 1,5 KAR GETİRİYOR"
Toplantıda paylaşılan bilgilere göre, Accenture Dijitalleşme Endeksi çalışmasında, dijitalleşmenin şirketlerin karlılığı üzerindeki etkisi de analiz edildi. Buna göre, maksimum 100 puanlık Accenture Dijitalleşme Endeksi skorundaki her 10 puanlık artış, Türkiye'de bir şirket için ortalama olarak yüzde 1,5'lik ek Faiz ve Vergi Öncesi Kar (FVÖK) marjı anlamına geliyor.
Endeks çalışmasına katılan şirketlerin teknoloji ve dijitalleşme alanında çalışan yöneticilerinin yüzde 92'si djitalleşmenin faaliyet gösterdikleri sektörlere ciddi bir etkisinin olacağını belirtiyorlar. Ancak bu beklentiye sahip yöneticilerin yüzde 41'i şirketlerinin dijitalleşmeden kaynaklanacak fırsat ve risklere tamamen hazır olduğunu düşünmüyor.
Accenture Dijitalleşme Endeksi çalışmasına göre Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin dijitalleşmeyi gündemlerine alarak ve iş yapış biçimlerini gözden geçirerek yakalayabilecekleri birçok fırsat bulunuyor.
Verilen bilgiye göre Accenture Dijitalleşme Endeksi çalışmasında şirketler "Dijital Strateji", "Dijital Hizmetler" ve "Dijital Operasyonel Yetkinlikler" olmak üzere 3 ana başarı kriteri üzerinden değerlendirildi.
Türkiye ortalaması yüzde 60 olan Accenture Dijitalleşme Endeksi sonuçlarına göre "Finansal Hizmetler" dijitalleşme performansı en yüksek sektör oldu. "Perakende Ticaret", "Hizmet Faaliyetleri" ve "Motorlu Kara Taşıtları İmalatı" sektörleri ise dijitalleşme yolculuğunda finansal hizmetler sektörünü takip ediyor.
"GARANTİ BANKASI TÜRKİYE'NİN DİJİTAL LİDERİ OLDU"
Accenture araştırmasına göre, Türkiye'nin en dijital şirketi yüzde 93'lük endeks oranı ile Garanti Bankası olurken, faaliyet gösterdikleri sektör içinde en yüksek Accenture Dijitalleşme Endeksi skorunu elde ederek sektör lideri olan 17 şirket şu şekilde sıralandı.
Kaynak: Fortuneturkey
Anahtar Kelimeler: Garanti Bankası , Dijital Lider , Dijital Kariyer