Sosyal medya başta olmak üzere bir çok mecra ve çevrede şu sıralarda en çok konuşulan konu ‘kayyumluk’… Son sebep ise dünkü kayyum atamaları. Kayyumların alacağı aylık ücret 105 bin lira olunca yoğun bir tartışma da kendiliğinden gelişiyor. Peki nasıl kayyum olunur, ücret nasıl belirleniyor ve görev süresi ne zamana kadar devam eder? Hurriyet.com.tr bu soruların yanıtlarını uzmanlardan aldı.
Geçtiğimiz ay Koza İpek Grubu’na yapılan kayyum atamasından sonra dün de Kaynak Holding şirketlerine kayyum ataması yapıldı. Toplam 19 şirket ile bir dernek ve vakfa yapılan 7 kişilik kayyum heyeti ataması, her bir şirket için 5’er bin lira alacak. Bu da kayyum başına aylık 105 bin lira olarak hesaplanıyor.
Belki de “Aylık 105 bin lira maaş” başlıklarının da etkisi ile dünden bu yana yüz binlerce kişi aynı tartışmanın içinde. Hatta, Twitter’da açılan “Kayyum olsam” etiketi en çok konuşulan konuların başında geliyor. Konunun uzmanlardan akıllardaki soruların yanıtlarını aldık.
Kayyum kimlerden seçiliyor?
-Hukuktaki ifade şekli ‘Kayyım’ olan ancak gündelik dilde kayyum olarak bilinen kayyum atamasını mahkeme yapıyor. Normalde her yargı çevresinde bağlı bulunan bir yargı komisyonu var. Bu komisyonda, bilirkişi ve kayyumlar listesi bulunuyor. Mahkemeler veya sulh ceza hakimlikleri de atayacakları kayyumları bu listeden seçebiliyor. Ancak bu şart değil, hakim re’sen de atama yapabilir. Kendisinin yaptığı araştırma veya savcılığın önerisi doğrultusunda kayyum ataması yapabilir.
Ücretler nasıl belirleniyor
-İki tür kayyumluk var. Biri yönetici, diğeri denetçi kayyum. Yönetici kayyumlar, diğerlerine göre daha fazla ücret alıyor. Çünkü, hem sorumlukları hem işleri daha fazla. Ticaret davalarında kayyumlara ödenen ücret aylık 1000-2000 lira arasında değişiyor. Burada ücret belirlemede, şirketin cirosu, kayyumların çalışma saatleri göz önüne alınarak belirleniyor. Yasada net bir hüküm olmadığı için, mahkeme heyeti ve sulh ceza hakimi takdir yetkisini kullanarak bir ücret belirleyebiliyor.
Ücreti fazla bulan kayyum ne yapabilir?
Kaynak Holding örneğinde ortaya çıktığı bir kayyum aylık 105 bin lira ücret alacak. Peki, bu ücret takdir edilen kayyum, "Bu ücret bana fazla, ben daha az bir miktar talep ediyorum" derse ne olur. Bu durumda, hakimlik veya mahkeme talep edilen miktar ne ise onun verilmesini sağlar.
Kaynak: Hürriyet
Anahtar Kelimeler: Kayyum , Kayyım , Nasıl Kayyum Olunur , Kimler Kayyum Olabilir , Koza İpek