Türkiye'nin önde gelen holdinglerinin CEO'ları 2015'i değerlendirerek 2016 beklentilerini açıkladılar.
Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda düzenlenen CEO Club toplantısında Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin CEO’ları 2015 yılını değerlendirdi ve 2016 beklentilerini açıkladı. Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü’nün moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen ve Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul önemli açıklamalarda bulundular.
Ahmet Dördüncü: "dur, dinlen, kendini koru yılıydı"
Toplantının moderatörlüğünü yapan Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü toplantının açılışında yaptığı konuşmasında 2015 yılının dur, dinlen kendini koru yılı olduğunu belirterek, “Emtia fiyatları ciddi oranda düştü. Tüm dünyada Çin’in büyümesinin beklentinin altında gerçekleşmesi sebebiyle belirsizlik haklim oldu. Genel olarak dünyadaki büyümelere bakacak olursak gelişmekte olan ülkelerde belki en iyi ülke Türkiye oldu. Avrupa’daki büyüme belki biraz daha hareketliydi ama iş dünyasını mutlu edecek düzeyde değildi. ABD biraz daha iyi durumdaydı. Ama genel olarak ekonomik olarak çok dalgalı bir sene yaşadık. 2015 yılı dur, dinlen kendini koru yılıydı. Enerji sektörü bizi en çok hırpalayan sektör oldu öte yandan gayrimenkul sektörü çok iyiydi. Akkök Holding olarak gerek emtia fiyatlarının düşmesi, gerek diğer sebepler olarak ciro olarak 2014’ü korumak gibi bir hedefimiz vardı. Ancak bunlara rağmen faaliyet karlılığımızda ciddi bir iyileşme görüyoruz. Bu yıl faaliyet ve emtia rakamlarında yüzde 40 daha iyiyiz. Net karların daha iyi olacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Agah Uğur: "ucuz atlattık"
Borusan Holding CEO’su Agah Uğur da 2015'in felaket şartlarda geçtiğini ve ucuz atlatıldığını vurgulayarak "Borusan'ın Türkiye dışında 10 ülkede operasyonu var. Rusya’da 2 yılda yüzde 100, Kazakistan’da yüzde 70 devalüasyon oldu. ABD’de kaya gazı boruları üretiyoruz. Petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle, bin 900 olan kaya gazı ve petrol sahası şuanda 700 tane yani yüzde 55 küçüldü. Bu yıl dolar bazında yüzde 4 civarında küçüldük, TL bazında yüzde 20 artış oldu ama bu bizim karlılık değil. Karlı bir yıl için bizim dolar bazın büyümemiz gerekiyor. 2015 için felaket şartlar altında geçti ancak yine ucuz atlattık diyebilirim. Çin’deki büyüme modeli değişti ve yatırım malı ağırlıklı büyümeden tüketim malı ağırlıklı bir üretime geçildi. O yüzden fiyatlarda büyük bir çöküş var ve bu birkaç yıl değişmeyecek bu sebeple birkaç yıl büyük değişiklik beklememek lazım" ifadelerini kullandı.
Akhan: "doğuş holding 2015 sonunda yüzde 35 büyüyecek"
Doğuş Holding CEO’su, Hüsnü Akhan 2015 yılda olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin yüzde 3 gibi bir büyüme rakamı ile kapatacak gibi göründüğünü belirterek, "2015 yılında Türkiye’nin 3 temel problemi vardı. Birincisi, Küresel ekonomik gelişmeler, bu gelişmeler Türkiye’nin aleyhine gelişti bu sene. Emtia fiyatlar düştü. İkincisi, jeopolitik krizler oldu, güneyimizdeki savaş Türkiye’yi olumsuz etkiledi. Ve üçüncüsü seçimler oldu. Bu olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye büyümesini yüzde 3 ile kapatacak. Biz yatırımlarımızı daha uzun vadeli bir strateji ile sürdürüyoruz. Bu sene banka hariç total ciromuzu yaklaşık 15 milyar lira civarında tamamlayacağız bu geçen seneye göre yüzde 35'lik bir artışı ifade ediyor. Bu tabi sadece organik büyüme ile değil inorganik büyümeyle, satın almalarımızla da oluşan artışın hızı. Buna paralel olarak istihdamımızı yıl sonunda 48 binlere taşıyacağız. Turizm, perakende ve yeme-içme sektörlerinde yatırımlarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek Otomotivde yurt içi satışlar bu yılı 930 bin ile tamamlayacak, üretimin ise 1,2 milyon adet olabilir. Doğuş Otomotiv olarak bizim de pazar payımız yüzde 22'lere yakın gerçekleşiyor bu yıl. Turizm sektöründe şu anda yurt içi yurt dışı toplam 15 otelimiz işletme altında ve 5 yeni otel de inşaat halinde veya alım sürecinde. Türkiye açısından turizm sektöründe her ne kadar gelen turist sayısında bir azalma olmasa da, turizm geliri açısından yüzde 9'luk kayıp görünüyor. Marinacılık alanındaki faaliyetlerimizi 4 ülkede 11 marina ile gösteriyoruz. Yat bağlama kapasitesi açısından Doğu Akdeniz'in en büyük marinacılık grubuyuz. Bu konuda yeni imkanlar, yeni fırsatlar içinde faaliyetlerimiz devam ediyor. Tahmin ediyorum yıl bitmeden bu konuda çok önemli bir yurt dışı yatırımına imza atmış olacağız. Şu anda görüşmelerimiz devam ediyor. Turizmde otel bir bacağı ama marinacılık, özellikle turizm gelirleri sağlama açısından, kişi başı turistik harcama açısından otel ile kıyaslandığında yaklaşık 7 ile 10 katı daha yüksek gelir grubuna hitap eden bir alan."
Akhan, perakendede lüks segmente hitap eden markaların Türkiye distribütörlüğü olduklarını, bu sene biraz daha strateji değişikliğine gideceklerini söyledi. İtalyan makyaj malzemesi zinciri Kiko'yu çok yakında Türkiye pazarına getirmiş olacaklarını, yer arayışlarının devam ettiğini belirten Akhan, ikinci olarak Nike ve Adidas gibi dünya çapında spor malzemesi satan bir markayı getireceklerini, perakende tarafında daha yaygın şubeli markaları Türkiye pazarına kazandıracaklarını dile getirdi. Akhan sözlerine şöyle devam etti: "Seçimlerden güçlü bir tek parti hükumetinin çıkması Türkiye'deki belirsizliği ortadan kaldırdı. 2016 yılından çok daha umutluyuz. Yatırımlarımıza 2016'da da devam edeceğiz. Yurt dışında ortağı olduğumuz markaları Türkiye'ye getirirken, Türkiye'deki markaları da yurt dışına taşımaya devam edeceğiz. Otel yatırımlarımız özellikle Avrupa'nın ana kentlerinde devam edecek. Gelecek sene Galataport'taki inşaat faaliyetlerimize başlamayı planlıyoruz. Şu anda bir yandan projelendirme, bir yandan da ruhsatlandırma sürecimiz devam ediyor. Doğuş İnşaat'ta mevcut projelere ilave 2 büyük projeye daha başlamayı planlıyoruz önümüzdeki yıl. Dolayısıyla 2015 çok çalkantılı bir yıldı ama, hepimiz için de çok da beklediğimiz olumsuzlukta geçmeyen bir yıl oldu. Ama 2016'nın 2015'e göre çok daha iyi bir yıl olacağına inanıyorum."
Akhan, panelin sonunda yapılan soru-cevap bölümünde "Yeni hükumetin ekonomi yönetimi burada olsa 1 numaralı yapısal reform öneriniz ne olurdu" sorusunu, "Ben birinci önceliğin AB perspektifi olmasını diliyorum yeni hükumetimizden. Sonuçta ekonomiye yönelik yapısal reformlar bir şekilde OVP'de belirtildiği gibi yapılacaktır. Ama AB perspektifinin de en az onlar kadar önemli olduğunu düşünüyorum" şeklinde cevapladı.
Ömer Yüngül: "yönümüzü batı'ya çevirdik"
Zorlu Holding Ceo’su Ömer Yüngül, 2014 ve 2015’i değerlendirmesinde nerelerde sapma olduğunu incelediğinde yanıldığı en büyük olayın komşularımızdaki pazar kayıpları olduğunu belirterek "Avrupa’nın nasıl gideceğini hepimiz biliyorduk ve bu da gerçekleşti. Şirketler olarak baktığımızda 2008 krizinde doğudaki pazarlara yöneldik. Şimdi bu durumun tersindeyiz. faizi artırdı senaryolar var. Son zamanlarda büyüme hedeflerini aşağı doğru revize etmeye ülkeye rastlamadım. Nitekim Türkiye’nin orta vadeli plan raporuna baktığımızda 2013 hedefleri genellik büyüme rakamları aşağı doğru revize edildi. Büyümeyi yukarı çeviren bir tek Amerika’yı görüyoruz. Zorlu Holding olarak 2013’den itibaren yönümüzü Batı'ya çevirdik. Yatırımlarımızı iş yapışımızı buna göre yapmaya başladık. 2015 tabi ki iyi değildi ancak zannediyorum herkes için ufak sapmalar dışında fazla bir şey olmadı. Bizim için de 2015 benzer bir yıl oldu bizdeki tek farkı güneşi batıdan doğurma eğilimine gittik. Grubumuzun kökleri olan tekstil sektöründe yoğunluğumuz tamamen teknik tekstile yönlendirdik. Tekstil işinde de kafamızı ABD ve Avrupa’daki laboratuarlara çevirdik. Mesele çok ilgimi çekti sinek kovalayan örtü ve kendi kendini temizleyen perde gibi çok değişik şeyler var. Bunları hayata geçiriyoruz. Şirketin bakış açısı buna yönlenmiş vaziyette. Maden yatırımımız bitti bu kararı aldığımızda nikelin fiyatı 55 bin dolardı, biz 17 bin dolara yaptık. Ama tabi sonuçta ciromuz düşmüyor ama operasyonel karlılıklarda her şey düştüğü için yeni bir işe girmenin bedeli diyoruz " ifadelerini kullandı.
Tamer Saka: " 2015 olması gerekenden daha iyi bir yıldı"
Kibar Holding CEO’su Tamer Saka, 2015'in kendileri için iyi bir yıl olduğunu belirterek, "2015 olması gerekenden daha iyi bir yıl oldu. Bizim için iyi bir yıl oldu ve daha da iyi olabilirdi. Ama maalesef malum sebeplerden bir kısmını kaybettik. 2015 yılında gayrimenkul iş kolunu geliştirmeye başladık. Diğer yatırımımızda ambalaj sektöründe oldu. Son olarak da özelleştirme sürecinde enerji yatırımı yaptık" dedi. Saka, enerji sektöründeki yatırımlarını açıklayınca Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Tamer Saka'ya hitaben "Tamer nasıl böyle bir hata yaparsın? Bizde çok var bize gelseydin" demesi katılımcıları güldürdü.
Yahya Üzdiyen: "zor yıldı"
Doğan holding CEO’su Yahya Üzdiyen 2015 yılının zor bir yıl olduğunu vurgulayarak “2015 yılı zor bir yıl oldu. Hiçbir ekonominin çekemeyeceği 5 ayda 2 seçim oldu. Bir sürü olumsuz şeyi saymak mümkün ama tüm bunların yanında karımızda ilk 9 ayda 7-8 kat arttı. Ciromuzu aşağı yukarı 2’ye katladık. Enerjide üretimimiz fena değil ancak yoğun borçlanma sebebiyle ciddi şekilde zorlandık. Sene sonunda karlı bir bilanço açıklayabileceğimizi görüyorum. 5 yıl önce çıktığız akaryakıt sektörüne Aytemiz ile döndük. Ciromuzun yükselmesinde ciddi bir katkısı oldu. İstasyon sayımız 400’lere çıktı 2 ay sonra 450’lere çıkacak. Medyada bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Yazılı medya oldukça iyi gidiyor. Görsel medyada ciddi rekabet var dolayısıyla orada belirli bir duraksama içerisindeyiz. Reklamda pozisyonumuzu koruyoruz. Bunu da dijital dönüşüme yaptığımız yatırımlara borçluyuz. 22.7 milyon tekil ziyaretçi ile biz Türkiye’de twitter ve Facebook’tan sonra en çok ziyaret edilen grubuz. Reklam olarak da Google’dan sonra en çok reklamı biz alıyoruz. 8 şirketimiz halka açık ve derecelendirme notumuz 9.6’ya çıktı. Biz Türkiye’nin en büyük değil, en çok konuşulan grubuyuz" dedi.
Zafer Kurtul: "risk yönetimi yılıydı"
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul 2015’in kendileri için öncelikli olarak risk yönetimi yılı olduğunu belirterek "İlk 9 ayda karımız yüzde 16 arttı, 1.7 milyar konsolide kar elde ettik. Banka harici büyümemiz yüzde 66 ve 750 milyon TL oldu. Yılın başında aldığımız tedbirler karlılıkta iyi sonuçlar oldu. Öz sermaye olarak baktığımızda aslında düşük rakamlar çünkü Sabancı Holdingin öz kaynakları 20 milyar yani biz yüzde 15 öz sermaye getirisi hedefliyoruz. İyi haber yine tek parti hükümetinin seçilmiş olması. Umuyoruz ki reformlar devam etsin. Enerjide geçen sene 100 milyon lira zarar etmiştik bu 9 ayda 150 milyon lira kar ettik. Enerji sektöründe beklentimiz, sektörün tam liberal olması. Baktığımızda enerji sektöründe devletin ağırlığı çok fazla. Enerji fiyatı çok düşük bu, hükümetin de enerji sektöründe reform yapması için bu iyi bir fırsat. Birçok verimli santral yüksek verimliliğe rağmen çalıştırılmazken birçok santral düşük verimlilikte çalıştırılıyor. Bandırma santralimizi bazı dönemlerde yüzde 60 civarında olduğunda çalıştıramıyoruz ancak bir bakıyoruz verimliliği yüzde 45-50 civarında olan santraller çalıştırılıyor. Doğal gaz ithal ediyoruz, cari açığımız fırlıyor. Çimento sektöründe en çok pazar payı sabancı Holding’e ait, çimentoda kişi başı çimento tüketimi aşağı yukarı 800 ton civarında. Bu yıl yüzde 3 büyüme oldu gelecek sene büyüme beklemiyoruz. Dolayısıyla daha fazla büyüme beklemiyoruz. İhracat da çok zorlaştı, normalde 40 -45 dolara ihraç ederken 30 dolarlara düştü. CarreforSA’da önemli bir değişim yaşanıyor. Şirket piyasa fiyatı olarak çok iyiye gidiyor. 2016’da karlılık anlamında daha iyi neticeler bekliyoruz. Sigortacılık sektöründe AvivaSA en iyi şirket oldu. Burada devlet katkısı da önemli oldu" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA
Anahtar Kelimeler: Zafer Kurtul , Yahya Üzdiyen , Tamer Saka , Ömer Yüngül , Agah Uğur , Ahmet Dördüncü , CEO , CEO'lardan Açıklamalar