Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ediz Yağız Yıldırım, “Geçen yıl iki yıllık yüksek öğrenime 900, dört yıllık yüksek öğrenime 233 hükümlü devam etmiş olup 45 hükümlü yüksek lisans, dört hükümlü doktora çalışmalarına katılmıştır. 68 bin 374 hükümlü ve tutuklu da meslek eğitim çalışmalarına katılmıştır” dedi.
Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen 9. İzmir Ürün ve El Sanatları Fuarı açıldı. 11-18 Kasım tarihleri arasında ziyaret edebilecek fuarda, 73 farklı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürün sergilenip yapıldı. Açılışa, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ediz Yağız Yıldırım, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ediz Yağız Yıldırım, “Geçen yıl ilköğretim, ortaöğretim çalışmalarının dışında iki yıllık yüksek öğrenime 900, dört yıllık yüksek öğrenime 233 hükümlü devam etmiş olup 45 hükümlü yüksek lisans, dört hükümlü doktora çalışmalarına katılmıştır. Bu anlamda ceza infaz kurumları okul işlevi görmektedir. Geçen yıl ceza ve infaz kurumlarımızda 68 bin 374 hükümlü ve tutuklu meslek eğitim çalışmalarına katılmıştır. Bu rakam, 68 bin 374 hükümlü ve tutuklunun sosyal hayata bir meslek sahibi olarak hazırlandıklarını ifade eden bir rakamdır. Ceza infaz kurumları aynı zamanda meslek eğitim merkezi olmuştur” diye konuştu.
BAKANLIK VE ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ
İnfazın temel amacının, hükümlü ve tutukluyu belli bir yerde tutmak anlayışının çok ötesinde olduğunu kaydeden Yıldırım, hükümlü ve tutukluyu topluma tekrar kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
Yıldırım, bu kapsamda ceza infaz sisteminin insan odaklı, ceza infaz kurumlarından salıverilecek bireyleri toplum içerisinde yaşamaya hazırlamayı hedefleyen, bu bireyleri yeniden suça yönelmesini önlemek için her türlü eğitim ve psikososyal destek veren sistem olduğunu dile getirdi.
Yıldırım, bu hedefi gerçekleştirmek üzere gerek Milli Eğitim Bakanlığı, gerek üniversitelerle yapılan işbirlikleri sonucunda okuma-yazma eğitiminden lisans ve lisans üstüne kadar her kademede eğitim imkanı sağlandığı bilgisini verdi.
“TOPLUMLA BÜTÜNLEŞME”
İzmir Valisi Mustafa Toprak da, zaman zaman insanlarımızın ceza infaz kurumlarına tutuklu ya da hükümlü olarak girebildiğini belirterek şöyle konuştu:
"Önemli olan insanlarımızın hangi nedenle oraya sürüklendiğini bilmek ve sebepleri ortadan kaldırıcı çalışmalar yapmak. Suça sürüklenmiş ve suçtan dolayı sıkıntı gören insanların hayatları kararan noktada mesleksizliğin ve bir iş olmamasının da önemli bir sebep teşkil ettiğini görüyoruz. Bu çalışma tutuklu ve hükümlülerimizden mesleki noktada eksikliği olanların orada bulundukları süre içerisinde eksikliklerini tamamlaması ve dışarıya çıktıklarında üretime katılması ve toplumla bütünleşmelerini sağlayabilmektir.”
DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
Fuara ayrıca, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Eğitimden Sorumlu Daire Başkanlığı ile Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı katıldı. Bu birimler tarafından ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde yürütülen eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgi verilerek, elektronik izleme uygulamaları ile ilgili çalışmalar anlatıldı. Dünyada örneği bulunmayan bu büyüklükteki organizasyonun gerçekleştirilmesindeki temel amacın ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen temel eğitim ve mesleki eğitim çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek ve ayrıca ilgili kurumlarla sürdürülen işbirliğini güçlendirmek olduğu bildirildi. Protokol üyeleri, fuarın açılışını yaptıktan sonra stantları gezdi.
Kaynak:İHA
Anahtar Kelimeler: Ediz Yağız Yıldırım , Cezaevinde Eğtim , Demir Parmaklıklar Ardında Eğitim , Ceza Evlerinde Yüksek Öğrenim yapmak , Ceza Evlerinde Okumak Serbest mi