Görevde yükselme işlemlerinde 3 farklı süre vardır. Bu sürelere bazı hizmetler dahil edilirken bazı hizmetler ise dahil edilmemektedir.
SORU:.. Bakanlığında göreve başladım. Kısa dönem askerlik yaptım. Atanmak istediğim uzman kadrosu için, 10 yıl bilgisayar işletmeni olarak görev yapma şartı aranmaktadır. Çalışmakta olduğum kurum askerlik süremi, bu süreden saymamaktadır. Yapılan işlem doğru mudur?
CEVAP: Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Genel Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesinde, "Kurumlar, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arar. İlan edilen kadro veya pozisyon için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, bu sürelerin en az altı ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması esastır. Kurumlar atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler." hükmü mevcuttur.
Görevde yükselme uygulamalarında 3 farklı hizmet süresi aranmaktadır. Bunlardan birincisi, belirli derecelerdeki kadrolara atanabilmek için aranan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68'inci maddesinin (B) bendine göre hesaplanan sürelerdir. Buna "toplam hizmet süresi" diyebiliriz. Muvazzaf askerlikte geçen süreler, bahsettiğimiz "toplam hizmet süresi"nden sayılır.
İkincisi, kurumda geçen hizmet süresidir. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Genel Yönetmeliği, bu sürenin en az 6 ay olması gerektiğini belirtmektedir. Genel uygulama, muvazzaf askerlikte geçen sürelerin, kurumda geçmiş gibi değerlendirilmesidir. Ancak, bazı kurumlar "kurumda geçen süreler"i hesaplarken sadece kurumdaki fiili hizmet sürelerini dikkate almaktadır.
Üçüncüsü de belirli görevlere atanabilmek için aranan, "alt görev süresi"dir. Sorunuz da bununla ilgilidir. Kurumların alt görev şartı ve süresi araması zorunluluğu, Danıştay 5. Dairesinin 06/03/2014 tarihli ve Esas No: 2013/7955 Kararlarının bir sonucu olarak Genel Yönetmeliğe eklenmiştir. Muvazzaf askerlikte geçen sürelerin belirli bir alt görevde geçmiş gibi değerlendirilmesi ise mümkün görünmemektedir. Buna rağmen, dava açma hakkınız elbette ki vardır.
Yukarıda belirttiğimiz Danıştay Kararının hilafına, "Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nin "alt görev süresi"ne ilişkin hükmünün yürütülmesi, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 22/01/2015 tarihli ve YD İtiraz No: 2014/1158 sayılı Kararıyla durdurulmuştur.
Bu iki karar açıkça çelişkilidir. Bu çelişkili kararlardan ikincisi, sizin lehinizedir. Başka bir deyişle, muvazzaf askerlikte geçen sürelerinizi alt görev süresinden saydıramasanız bile, "Dışişleri Bakanlığı Merkez Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nin alt görev süresine ilişkin hükümlerini dava konusu edebilirsiniz.
Kaynak: memurlar.net
Anahtar Kelimeler: Görevde Yükselme Sınavı , Görevde Yükselme Sınavı Nasıl Yapılır , Görevde Yükselme Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler