Boşuna dememişler; kadının fendi erkeği yendi diye! Neden diye soruyorsanız, iş kurma düşüncesini anlattığında kocası tarafından bile ciddiye alınmayan Türk girişimcinin başarı hikayesini okumalısınız.
Sizce de “hayaller hayatlar” görüşünü geride bırakmanın zamanı gelmedi mi? Hani hayallerinin peşinden koşma cesareti gösteremeyenlerin diyorum. Onların altına sığındığı bu gereksiz bakış açısından vazgeçmek, başarı için gerçekten ama gerçekten çok önemli.
Çünkü insan; inandığı, gerçekten istediği ve başkalarının cesaretini kırmasına izin vermediğinde, olmaz deneni olduruyor. Tıpkı Amasya’da yaşayan evli ve 2 çocuk annesi Nurten Karalı gibi!
Ev hanımı olan Nurten Karalı, eşine taksi durağı açmayı düşündüğünü söyler ama umduğu desteği alamaz.
Kötümser yorumlara aldırmadan, kocasının “hayal” olarak gördüğü işi tek başına yapmak üzere kollarını sıvayarak KOSGEB’e başvurur.
Girişimcilik kursuna katılır ve belgesini aldıktan sonra 50.000 liralık hibe desteğiyle taksi durağını açar.
“Amasya küçük bir şehir olduğu için taksi kültürü pek gelişmemişti ve ben bu alanda bir eksiklik hissettim. Kadınlar da taksiye binmeye çekiniyordu ve endişeleri vardı. Bir bayan, taksi durağı sahibi olursa kadınların bu çekincelerinin ortadan kalkacağını düşündüm ve karar verdim. KOSGEB desteğiyle bu durağı açtım.”
Ev hanımlığından girişimciliğe doğru çıktığı yolculuğunda cesaretle ilerler.
Şu anda kocasıyla birlikte 10 çalışanı olan Nurten Karalı’nın taksi durağında 2 tane de kadın şoför bulunuyor.
KOSGEB Amasya Müdürü Bayram Ali Kukuş da girişimci kadınla ilgili olarak yorumunu böyle belirtti:
“Bir kadın girişimcinin taksi durağı açmasına ilk başta şaşırdık daha sonra sevindik. Bu işletmenin kurulmasından sonra şunu anladık; kadın girişimcilerin istediklerinde başaramayacakları hiç bir şey yok. Ben hayalleri olan ev hanımlarına KOSGEB’e başvurarak hayallerini gerçekleştirme önerisinde bulunuyorum. Nurten hanım bunu başardı ve Amasya’da örnek bir işletmeci olarak gösteriliyor.”
Nurten Karalı: “…Para kazanmaya ve para kazandırmaya başladım. Bu çok güzel bir duygu. Kesinlikle her kadın kendi işini yapmalı ve bütün kadınların, yapacakları işi çok güzel yapacaklarına inanıyorum.” diyor.
Gördüğünüz gibi Nurten Karalı, sadece kendi işini kuran patron olmakla kalmamış, aynı zamanda erkeklerin baskın olduğu bir alana atılarak örnek bir kadın girişimci de olmuş. Ayrıca onun bir taksi durağı işletebileceğine ihtimal bile vermeyen eşinin de patronu! Umarım, başarılı kadının hikayesi; hemcinslerine de hayallerini gerçekleştirmek için yeteri kadar çaba sarf etmeyenlere de ilham kaynağı olur.
Anahtar Kelimeler: KOSGEB , Kadın Girişimci , Kendi İşini Kurmak