Konya'da, "kızlar okumaz" diyenlere inat 13 yıl sonra eğitim hayatına başlayan Ayşe Demir, ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirdi, burslu kazandığı üniversitede yüksek lisans yapıyor.
Konya'da, "kızlar okumaz" denilmesine kızdığı için ilkokulu bitirdikten 13 yıl sonra eğitim hayatına yeniden başlayan Ayşe Demir (38), ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek burslu kazandığı üniversitede yüksek lisans yapıyor.
"KIZLAR OKUMAZ" DEYİP GÖNDERMEDİLER
Fadime (66) ile Mehmet Ali Demir (69), üç çocuklarından Ayşe'yi, çevre baskısı nedeniyle "kızlar okumaz" diyerek ilkokuldan sonra okula göndermedi.
13 YIL SONRA EĞİTİM HAYATINI BAŞLADI
İki erkek kardeşi üniversite mezunu olan Ayşe Demir, 13 yıl aradan sonra 24 yaşında eğitim hayatına kaldığı yerden yeniden başladı. Ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek bir üniversitenin Türkçe öğretmenliği bölümünü burslu kazanan Demir, buradan başarılı şekilde mezun oldu.
YÜKSEL LİSANS YAPIYOR
Demir, aynı üniversitede Sosyal Bilimler Fakültesi Türkçe Öğretim Programında yüksek lisans yapıyor.
SABAHA KADAR KİTAPLARINI SEYRETTİ
AA muhabirine başarısını anlatan Demir, ilkokul öğretmeninin henüz ikinci sınıftayken babasına, "Bu kız çok başarısız. Bir şey bilmiyor." dediğini ve o yıl sınıf tekrarı yaptığını söyledi.
İlkokulu bitirdikten sonra kız çocuğu olduğu için okuldan alındığını ifade eden Demir, sokakta elinde kitapla dolaşan öğrencileri gördüğünde onlar gözden kaybolana kadar hayran şekilde izlediğini vurguladı.
"Okula başladığım ilk gün kitaplarımı görünce o kadar çok sevindim ki... O günü unutmuyorum. Sabaha kadar kitaplarımı seyrettim." diyen Demir, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdiğini kaydetti.
"AZMİN ZAFERİ" OLARAK ADLANDIRILIYOR
Ailesinin Konya dışında bir üniversite istememesi üzerine kentteki bir üniversitenin Türkçe öğretmenliği bölümünü burslu kazandığını aktaran Demir, şöyle devam etti:
"Çok zor şartlarda üniversiteye gidip geldim. Dört saatim yolda geçiyordu ama her şeye rağmen başarıyla üniversiteyi bitirdim. Şimdi yüksek lisans yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bir ay ücretli öğretmenlik bile yaptım. İdealim iyi bir öğretmen olabilmek. Başarı öykülerinin altında mutlaka bir nedenin olduğunu gördüm. Benimki de kız çocuklarının okutulmaması düşüncesi oldu. Ailem sonradan destek vermese başaramazdım. Okumak benim için bir tutku, bir aşktı. İstediğimi elde edememenin verdiği sıkıntı beni buralara taşıdı. Bana 'Bu yaştan sonra ne olacaksın? Boşuna okuyor, çabalıyorsun. Boş işlerle uğraşma' diyenler şimdi yaptıklarımı 'azmin zaferi' olarak adlandırıyor."
Demir, hedefe yönelmenin çok önemli olduğunu, şimdi herkesin "yapamaz" dediği şeyleri başarmanın sevincini yaşadığını bildirdi.
"EN İYİ YATIRIM İNSANADIR"
Baba Mehmet Ali Demir de zamanında "kız çocukları okursa iyi olmaz" gibi söylemlerden etkilendiğini dile getirdi.
Zamanında yaptıkları hatayı sonradan da olsa kızlarının gayretiyle düzeltme fırsatı bulduklarını anlatan Demir, "Çok gururlanıyor, seviniyoruz. En iyi yatırım insanadır. Dünyalar senin olsa hepsi boş. İnsana yatırım hiçbir zaman zayi olmaz. Karanlık ile aydınlık bir olmaz. Okuyan her zaman aydınlıktır." diye konuştu.
AA
Anahtar Kelimeler: Okumanın Yaşı , Kız Çocuğu , Üniversite Okumak Caiz Mi , Karma Eğitim Caiz Mi , İslam Dininde Kadının Okuması , İslamda Kadının Çalışması , Başarı Hikayesi , Başarı Öyküsü , Başarı Hikayeleri