Penta Banyo Yönetim Kurulu Başkanı Salih Aydın, 4.5 yıllık meslek lisesi öğretmeniyken mesleği bıraktı ve 4 arkadaşıyla ortak olup şirket kurdu. Aydın’ın şimdi Sultanbeyli’de, banyo armatürleri ve aksesuvarları üretilen fabrikasında 70 kişi çalışıyor.
Trabzonlu Salih Aydın, Karabük’te teknik öğretmenlik yaparken, bir arkadaşının ‘emeklilik planını’ sorması üzerine içindeki girişimcilik ateşine yenildi ve aynı günün sabahında istifa ederek öğretmenlikten ayrıldı. İstanbul’da 4 arkadaşıyla ortak şirket kuran Aydın, önce ithalatla başlayan işine sonradan banyo armatürleri ve aksesuarları üretimini de ekledi. Bu yıl ihracatının da çok iyi gittiğini söyleyen Salih Aydın, iç pazardaki gücünü korurken önümüzde 5 yıl için Afrika ülkelerine odaklanacağını anlatıyor. Salih Aydın şöyle anlatıyor öyküsünü:
YA ŞİMDİ YA ASLA
“Meslek lisesi teknik öğretmeniyim, mesleğim bu. Trabzonluyum ve mesleğe Karabük’te başladım. 4.5 yıllık öğretmenken, çok ilginç bir olay yaşadım ve bu olay benim bütün hayatımı değiştirdi. Bir gün öğretmenler odasında otururken, bir öğretmen arkadaşım bana ‘Salih, emekliliğini planladın mı’ diye sordu. Ben şaşırdım ve ‘hiç düşünmedim’ dedim. Meğerse, öğretmenlikte genellikle 10 yılı geçirince memleketine gider orada öğretmenliği tamamlar ve emekli olurmuşsun. Öğretmen arkadaşım, ‘Eğer, meslekte 6’ncı yılı geride bırakırsan artık cesaret edip istifa da edemezsin’ dedi. Ben de girişimci özellikleri görmüş ve işi ‘ya şimdi istifa et ya da devam et’ noktasına getirmiş. Ben gece sabaha kadar uyuyamadım ama ertesi günü istifamı verdim.
BEŞ ORTAKLA YOLA ÇIKTI
2001 yılında 5 arkadaş İstanbul’da bir araya geldik. Latince’de Penta, ‘beş’ demek. Arkadaşlarımızın ikisi makine mühendisiydi diğerleri öğretmendik. Meslekten, sektörden tanışıklıklarla bir araya geldik. Hedef, ısıtma havalandırma, soğutma ve tesisat malzemeleri pazarlamasına dönük iş yapmaktı. 2005’te, arkadaşların bütün hisselerini de alarak ben devam ettim. 2001’de armatür üreten firmaları inceleyip işe ithalatla başlamıştık. İthalat sürecinde ürünü ve pazarı çok iyi tanımıştık. 2006’ya geldiğimde yavaş yavaş üretime başladık ve pazarda hızla güçlenmeye başladık. Şu anda 350 seramik ‘yapı showroom’ bayimizde ürünümüz satılıyor. Sinop’tan Mersin’e, Silopi’de Edirne’ye kadar dağıtım kanalımız çalışıyor. Yapı market pazarında ise Bauhaus ile yürüyoruz. Sultanbeyli’de, 7 bin metrekarelik fabrikamızda 75 kişilik istihdamımızla yola devam ediyoruz.”
Hürriyet
Anahtar Kelimeler: Gerçek Başarı Öyküsü , Bir Başarı Öyküsü , Başarı Öyküsü Kısa , Başarı Öyküsü Örnekleri , Girişimci , Girişimcilik , Girişim , Girişimcilik Fikirleri , Girişimcilik Örnekleri , Başarı Hikayeleri , Başarı Hikayesi