Samsunlu 50 yaşındaki İrfan Akkaya, kendi bulduğu ve ürettiği tek kullanımlık macunlu diş fırçası ile Avrupa’nın 18 ülkesine ihracat yapıyor. Evinin birinci katını imalathane olarak kullanan Akkaya, günde binlerce diş fırçası üreterek hizmete sunuyor.
Tek kullanımlık kendinden macunlu diş fırçası, macununu diş fırçasının içinde saklıyor. Diş fırçasının en uç kısmına el ile bastırıldığında macun diş fırçasının üzerine geçiyor ve kullanıma hazır hale geliyor. Çok kısa sürede Birleşmiş Milletler ile yapılan anlaşmanın da faaliyete geçeceğini belirten Akkaya, böylelikle dünyadaki bütün mültecilerin Samsun’da üretilen bu fırçaları kullanacağını söyledi.
“BU DİŞ FIRÇASI AVRUPA’DA VE TÜRKİYE’DE YOK”
Bu diş fırçasının benzerinin dünyanın hiçbir yerinde olmadığının altını çizen Akkaya, “2001 yılında uçakta giderken tesadüfen rastladığımız bir olay sonucunda kendimizi geliştirerek bugünlere kadar geldik. Yabancı bir hava yollarında seyahat ederken bize diş fırçası ve küçük bir macun verdiler. Yanımdaki mühendis arkadaşımla ‘acaba biz bu macunu diş fırçasının içerisine sokabilir miyiz?’ düşüncesi içerisine düştük. Döndüğümüzde 1,5 sene süren kuvvetli bir çalışmadan sonra ürünümüzün patentini ve Sağlık Bakanlığı onaylarını alıp ufak ufak satmaya başladık. Ancak o dönemlerde kolonyalı mendil bile zor kullanılırken fırça satmak gerçekten zordu. 2008 ve 2009 yılında toptan ve perakende satışlarımıza başladık. Biz üretimimizi tamamen kendimiz yapıyoruz. Toz halinde PETKİM’den aldığımız hammaddeyi enjeksiyonlarımızla kalıp sistemimizle yapıp, enjeksiyondan sonra ambalajlanacak vaziyete getiriyoruz. Ambalaj işleminden sonra da 18 Avrupa ülkesine ihracat yapıyoruz. Bu kendinden macunlu kullan-at diş fırçası Türkiye’de değil, Avrupa ve dünyada yok. Biz bu işe sağlık açısından baktık. Türkiye’de diş fırçalama alışkanlığı olmadığından dolayı buna katkı olması için başladığımız bu işte Sağlık Bakanlığı ve ona bağlı hastanelerde, daha sonra da diş hastaneleri, çocuk yuvaları, restoranlara ürünümüzü yerleştirdik. Yıllık 1 milyon adet mal üretiyoruz ancak yoğun talepler üzerine kendimizi geliştirmemiz gerekiyor ve daha büyük yatırımlar yapmamız gerekiyor” dedi.
“DÜNYADAKİ BÜTÜN MÜLTECİLER BU DİŞ FIRÇASINI KULLANACAK”
Dünyadaki bütün mültecilerin Samsun’dan çıkan diş fırçası ile dişlerini fırçalayacağını söyleyen Akkaya, “Ürünümüzü Birleşmiş Milletler’in satın almasıyla ilgili olarak Koç Gurubu’yla konsorsiyum yaparak ihaleye girdik. Bu büyük ihalenin içinde bir kalem malda bizim kendinden macunlu tek kullanımlık diş fırçasıdır. Yıllık 2 milyon adet olmak üzere 2 yıllık 4 milyon diş macunu için anlaşmamızı yaptık. Bu ürünleri teslim ettikten sonra Birleşmiş Milletler tüm dünya ülkelerindeki mültecilere ve göçmenlere bunu ücretsiz olarak dağıtacaklar. Bunun Birleşmiş Milletler’e satılması demek, ürünün tüm dünyaya satılması demektir. Bu ihracatlara da daha büyük katkı sağlayacak. Bu işe öncü olduğumuzda bizi en fazla destekleyen Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi oldu. Onların verdiği destekler ile bir şeyler yapmaya çalıştık. Devlet tarafından gelen diğer yardımlardan da yararlandık. KOSGEB ve KOBİ’lere de müracaatlarımız var. Onlarla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
SİNECEK: “KÜÇÜK İŞLETMELER FAİZSİZ KREDİLER İLE BÜYÜSÜN”
İrfan Akkaya’ya 30 bin TL faizsiz kredi vererek destek olduklarını ifade eden Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek ise, küçük işletmelerin faizsiz krediler ile büyüyeceğini dile getirerek, “Bize kredi taleplerinde müracaat ettiler. Bu müracaat devletin vermiş olduğu faizsiz kredi olarak değerlendirildi. Bize 30 bin TL faizsiz kredi alabilmek için birlikte müracaat edildi. Biz bu müracaatı hızlı bir şekilde değerlendirip krediyi kendilerine verdik. Bu verdiğimiz kredi ile birlikte bundan sonra da kredilerimiz devam edecek. Esnaflara olan desteklerimiz devam edecek. Çünkü bu küçük işletmelerin büyümesi için biz elimizden gelen gayreti veriyoruz ki küçük işletmeler büyük işletmelere dönsün. Böylece Samsunumuzun ekonomisi kalkınsın diye bakıyoruz. Şu anda büyük bir şekilde üretim yapıyorlar. Bu üretimi de yurt dışındaki belirli ülkelere dağıtıyorlar. Bu da Türkiye’ye döviz getiriyor. Devletimiz böyle küçük işletmelere faizsiz krediler versin, küçük işletmeler büyüsün. Büyüyünce de ülkemize katkı versin. Bu işletmeyi açan arkadaşıma teşekkür ediyorum. Bu kimsenin aklına gelmez çünkü. Sağlık konusunda Türkiye olarak biraz zayıfız. Çünkü ağız sağlığı, hastalığın ana temelidir. Bu konuda da üretime geçtikleri için kendilerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Tek kullanımlık kendinden macunlu diş fırçalarının tanesi 50 kuruştan satılıyor.
Hurriyet
Anahtar Kelimeler: İhracat Nedir , İthalat , İhracat Nasıl Yapılır , İhracat İşlemleri , İhracatçılar Birliği , İhracat Rakamları , İhracat Ne Demek , İhracat Fazlası , Girişimci , girişimcilik , Girişim , Başarı Öyküsü , Başarı Hikayeleri , Başarı Hikayesi