Çalışan çalışmayan tüm annelerimizi koruyan yasalarımız devrede. Hem izin hem de maddi destekler veriliyor. Bugün Anneler Günü. Tüm annelerimizin bu güzel gününü tebrik ediyorum. Annelerimizin hakkı asla ödenmez ama yasalarımızdaki onları koruyan düzenlemeler bir nebze olsun hayatlarını kolaylaştırıyor. Özellikle son dönemde çıkartılan yasalarla hem çalışan hem de ev hanımları için önemli haklar getirildi.
Bugün yasalarımızda 15 ayrı imkan kadınlar için yer alıyor.
1) 15 MAYIS 2015'ten sonra doğum yapan her anneye ilk çocuk için 300 lira, ikinci için 400 lira ve üçüncü için ise 600 lira ödeniyor. Para annenin çalışıp çalışmadığına bakılmadan veriliyor.
2) KADINLAR doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 haftalık izin hakkına sahip. Ayrıca günde 1.5 saatlik süt izinleri de var. Çocuk sayısına göre 6 aya kadar ücretsiz izin kullanma hakkı da bulunuyor. Ayrıca hamilelik döneminde işveren kadının rahatı için gerekli tedbirleri almak zorunda.
3) ANALIK izninin bitiminden itibaren kadın işçi ve memurlar ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçi ve memurlara 1. doğumda 60 gün, 2. doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda 180 gün süreyle yarım gün çalışma hakkı veriliyor.
4) ANNELER tüm izinlerini kullandıktan sonra isterse çocuk mecburi ilköğretim çağına gelene kadar kısmi çalışma yapabiliyor.
5) ANALIK izninin kullanıldığı 16 haftada kadınlara çalışmadığı her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Asgari ücret alan bir annenin 112 günlük parası 5 bin 51 lira 20 kuruşu buluyor.
6) DOĞUM yapan anneye her yıl artan miktarda süt parası ödeniyor. Anne çalışmıyorsa para babaya veriliyor. Bu yıl için rakam 149 TL.
7) KADIN çalışan, her çocuk için 2 yıl (720 gün) olmak üzere 3 çocuk için borçlanarak 2.160 gün, yani 6 yıl kazanıp erken emekli olabiliyor. Staj başlangıcı doğumdan önce ise borçlanmada geçerli sayılıyor.
8) KADIN sigortalılardan başka birinin bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, 01.10.2008 tarihinden sonra ödedikleri prim gün sayılarına dörtte biri kadar gün ekleniyor. Yaş şartı da geriye çekilip erken emeklilik imkanı veriliyor.
9) 100 İLA 150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emzirme odası açılması gerekiyor.
10) YETİM kızlar evlendiklerinde kendilerine 24 maaş çeyiz parası ödeniyor. Evlilik biterse bu maaşı almaya devam ediyor.
12) EVLENECEK gençlere 7.500 lirayı bulan çeyiz yardımı yapılacak.
13) YENİ eleman alınırken kadın seçilirse teşviklerin süresi artıyor. Kadınların ilave istihdam prim teşvikinden yararlanma süresi 12 aydan 18 aya çıkıyor.
14) İMALAT sanayi sektöründe İş Başı Eğitim Programı kapsamında çalışan 2-5 yaş arası çocuğu olan kadınlara program süresi boyunca 400 TL çocuk bakım desteği veriliyor.
15) KADIN girişimcilere erkeklere oranla daha uzun vadeli ve yüksek hibe ve kredi imkanı tanınıyor.
Faruk Erdem
Anahtar Kelimeler: Kadın , Anne , İş İmkanı , Sunulan Haklar