Haluk Levent, 26 Kasım 1968 tarihinde Adana’nın Yüreğir ilçesinde dokuz kardeşin sekizincisi olarak doğmuştur. Asıl adı Haluk Acil'dir. Annesinin adı Sabriye'dir. İlk ve ortaokulu Sabancı İlk Öğretim Okulu'nda okudu. Ortaokul sıralarındaki taklit yeteneği onu tiyatro çalışmalarına yöneltti. Liseyi Adana Atatürk Lisesi'nde okudu. Haluk Levent'in tiyatro faaliyetleri lise yıllarında da devam etti… Peki, Haluk Levent kimdir? İşte, Haluk Levent kimdir? Mesleği nedir, ne iş yapar, nerede çalışıyor ve nerelidir? Tüm bu soruların cevapları ve ayrıntılı kariyer ve biyografisi...
Haluk Levent kimdir?
Haluk Levent, 26 Kasım 1968 tarihinde Adana’nın Yüreğir ilçesinde dokuz kardeşin sekizincisi olarak doğmuştur. Asıl adı Haluk Acil'dir. Annesinin adı Sabriye'dir. İlk ve ortaokulu Sabancı İlk Öğretim Okulu'nda okudu. Ortaokul sıralarındaki taklit yeteneği onu tiyatro çalışmalarına yöneltti. Liseyi Adana Atatürk Lisesi'nde okudu. Haluk Levent'in tiyatro faaliyetleri lise yıllarında da devam etti.
Liseden sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği'ni kazandı, bir yıl okudu fakat devam etmedi. Sonra Ankara Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı'nı kazandı ancak yine bir yıl devam etti. İkinci yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nü kazandı yine devam etmedi. Bu kez Ankara Üniversitesi Muhasebe Bölümü'nü kazandı ancak ısrarla yine devam etmedi ve son olarak Bilkent Üniversitesi Dil Öğretim'e kaydını yaptırdı.
Bu arada ticaretle de uğraşan Haluk Levent işlerinin iyi gitmemesi üzerine 1992 yılında İstanbul’a geldi. Haluk Levent, başarısız bir ticaret adamı olarak Adana’dan ayrıldı ve kendini yollara verdi. İlk albümünün “Yollarda” adını alması da bugünlerdeki deneyimlerin sebebidir. Birçok şehirde dolaşıp şarkı söyledi. Kimi zaman hasta bir kız çocuğu için sokak sokak dolaşıp şarkı söyleyerek para toplamaya çalıştı. Bu çabaların bazılarında başarılı oldu. Özellikle Ortaköy'de barlarda çalışarak geçimini sağlamaya çalışan Haluk Levent 1992 yılının sonlarına doğru ilk albümü "Yollarda Bulurum Seni"yi Nokta Müzik''e yaptı ve o albüm 600,000 adet sattı. Bu albümle birlikte tanınan Haluk Levent sayısız hayır konserine çıktı. Buradan elde edilen gelirlerle yüzlerce insana dializ ve solunum makinesi aldı.
İlk albümün ardından 1995 Ekim’inde “Bir Gece Vakti” bir milyona yaklaşan satış rakamıyla müzik gündemine bomba gibi düştü. Yine 1996’nın hemen sonunda “Arkadaş” albümü piyasaya çıktı.
1989 yılında çekte tahrifat suçu işlediği gerekçesiyle 1997’nin Ağustos ayında cezaevine girdi ve 9 ay 15 gün cezaevinde yattı. Cezaevindeyken uzun saçlarını kesip Akkuyu’ya, yapılması düşünülen Nükleer santral projesinin protesto gösterilerine yolladı. Cezaevi günlerinde kendisini sevenlerin yalnız bırakmadığını söyleyen Haluk Levent cezaevi çıkışından sonra konserlerine devam etti.
Cezaevinden çıktıktan sonra yeni albümünü hazırlamak için çok az bir vakti vardı. Çünkü 18 aylık askerlik görevi bekliyordu. Bu koşullar altında 1998 Eylül’ünde “Yine Ayrılık” albümünü çıkarttı ve askere gitti. Askerdeyken Türkiye’nin daha önce hiç gitmemiş olduğu yerlerinde konserler verdi. Bütün Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da konserler verdi. 1999 depreminin ardından İzmit’te kurulan Çadır kentlerde bizzat çalışıp çadırlar kurdu. Depremzedeler yararına konserler verdi. Askerdeyken izin günlerinin hepsini stüdyoda geçirdi. 2000’in hemen başında “ www.leyla.com ”u çıkarttı. Gittikçe dijitalleşen bir dünyada duyguların da dijitalleştiğinden dem vuruyor, “Kamyoncunun Türküsü” şarkısıyla Susurluk’a gönderme yapıyordu.
Albümleri satış rekorları kıran Haluk Levent askere giderken "Yine Ayrılık" adlı albümünü çıkardı. Bu arada çevreci özellikleri ile de bilinen genç sanatçı destek amacıyla 11 saat sahnede şarkı söyleyerek kırılması güç bir rekoru elinde bulunduruyor.
Sanat yaşamının yirmi birinci yılına (2011) adım atan sanatçı, bu geçen yirmi bir yıl boyunca yurtiçinde ve yurtdışında yaklaşık on binlerce konsere çıktı. 21 yılda yaklaşık olarak on bin gün olduğunu varsayarsak, buradan Haluk Levent’in bu 21 yıl içinde her gün yaklaşık iki konser verdiği sonucunu çıkarabiliriz. Türkiye’de en çok konser veren sanatçıların başında gelen Haluk Levent, bu konserlerin çok önemli bir kısmından para almamış, konserin gelirini ihtiyacı olan hastalara vakfetmiştir. Yardımsever Rock’çı tanımının yakıştırılması bu sebeptendir.
Aynı zamanda Çevre Sorunlarına karşı duyarlılığıyla ön plana çıkan Haluk Levent, hemen hemen her albümünde çevre bilincini aşılama yolunda şarkılara yer verdi. Türkiye’nin değişik bölgelerinde çevre katili projeler aleyhine davalar açtı ve açılan davalara müdahil oldu. Mersin’in Kazanlı ilçesindeki Caretta Caretta Kaplumbağalarının soyunun tükenmemesi için protesto gösterilerinde bulundu.
Haluk Levent, 2004 yılında Neslin Yonarlar ile evlendi 17 Kasım 2017 tarihinde boşandı. 2008 doğumlu Ela Acil adında bir kızı vardır.
Bir şakayla başlayan Ahbap hareketi binlerce gönüllünün katılımıyla Ahbap Platformu olarak faaliyete geçti ve 31 Temmuz 2017’de Ahbap Derneği resmi olarak kuruldu. Ahbap Platformu; şu an 64 şehir, 60 üniversite temsilciliği 14 üniversite kulübünde, binlerce Ahbap gönüllüsü ile çalışmalarını sürdürüyor. Tek başına yaptığı Çevre harekatlarını, çocuklara yardım kampanyalarını, medikal ürün desteği ve daha birçok yardımı, şimdi binlerce Ahbap gönüllüsüyle birlikte, Genel Başkanlığını yapmış olduğu Ahbap Platformunda yapmaya devam ediyor.
Haluk Levent, 28 Ağustos 2021 tarihinde sosyal medya hesabı üzerinden, 26 Kasım 2022 tarihinde AHBAP Derneği'ndeki görevini dernekteki birisine devredip yurt dışına yerleşeceğini açıkladı.
Kitapları
1998 - Kedi Köprüsü
2004 - Moritos’un Düşleri
Albümleri
1993 - Yollarda
1995 - Bir Gece Vakti
1996 - Arkadaş
1997 - Mektup
1998 - Yine Ayrılık
2000 - www.Leyla.com
2001 - Kral Çıplak
2002 - Bir Erkeğin Günlüğü
2003 - Türkiye Turnesi 2003
2004 - Aç Pencereni
2005 - Annemin Türküleri
2006 - Akşam Üstü
2010 - Karagöz ve Hacivat
2014 - Dostane
2015 - Best of Konserler
2019 - Tam Bana Göre
2021 - Vasiyet
Filmleri ve Dizileri
Oyuncu
2013 - Günce Günce (Kendisi) (Sinema Filmi)
2013 - BKM Güldür Güldür (Konuk Sanatçı) (TV Dizisi)
2002 - Reyting Hamdi (TV Dizisi)
Müziğini yaptığı filmler
1998 - Gülün Bittiği Yer (Sinema Filmi)