Sosyolog, akademisyen, yazar, siyaset adamı, XXV. Dönem Şanlıurfa Milletvekili. 8 Haziran 1965, Halfeti / Şanlıurfa doğumlu. Baba adı Mustafa, anne adı Fatma'dır. İlk ve Orta öğrenimini; Birecik, Nizip, Gaziantep ve Şanlıurfa’da gördü. Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü (1992) mezunu…Peki, Mazhar Bağlı kimdir? İşte, Prof. Dr. Mazhar Bağlı kimdir? Mesleği nedir, ne iş yapar ve nerelidir? Tüm bu soruların cevapları ve ayrıntılı kariyer ve biyografisi...
Prof. Dr. Mazhar Bağlı kimdir?
Sosyolog, akademisyen, yazar, siyaset adamı, XXV. Dönem Şanlıurfa Milletvekili. 8 Haziran 1965, Halfeti / Şanlıurfa doğumlu. Baba adı Mustafa, anne adı Fatma'dır. İlk ve Orta öğrenimini; Birecik, Nizip, Gaziantep ve Şanlıurfa’da gördü. Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü (1992) mezunu. Yüksek lisansını (1995) “Modern Toplumlarda Bilgi ve İktidar” başlıklı teziyle Selçuk Üniversitesi SBE’de, doktorasını (1999) ise “Bilgi Sürecinde Modern Bilincin Mahremiyeti İfşası” başlıklı teziyle Sakarya Üniversitesi SBE’de tamamladı.
1993-1999 yılları arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1999-2011 yılları arasında Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde görev yapan Bağlı, 1999 yılında yardımcı doçent, 2006 yılında doçent ve 2012 2012 yılında profesör oldu. Kanada Toronto Üniversitesinde, ABD Houston Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak bulundu.
Mazhar Bağlı, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde XXV. Dönem Şanlıurfa Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama faaliyetlerine katıldı, AK Parti Sosyal İşler Başkanı olarak görev yaptı. Halen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. AK Parti MKYK üyesi de olan Bağlı, günlük gazetelere de yazılar yazmaktadır. Evli ve Esra Dicle ile Ahmet Emre adında iki çocuk babasıdır.
Makaleleri Ankara Üniversitesi Psikiyatrik Kriz Uygulama ve Araştırma Merkezi Kriz Dergisi, DEÜ SBE adlı dergilerle uluslararası çeşitli dergilerde yayımlandı. Ulusal ve uluslararası çeşitli sempozyumlarda bildiriler sundu. Sosyoloji Derneği ve Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu bünyesinde yürütülen çeşitli araştırma projelerinde görev aldı. Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölüm başkanlığı (2000- 2003) ile SBE Yönetim Kurulu üyeliği (2000-) görevlerinde bulunmuştur.
ESERLERİ:
- Kentleşme Tarihi ve Diyarbakır Kentsel Gelişimi (2005)
- Modernizme Direnen Estetik (2010)
- Modern Bilinç ve Mahremiyet (2011)
- Türkiye'de Töre ve Namus Cinayeti (2011)
- Çokkültürlü Vatandaşlık (Ertan Özensel ile
- 2012), Haldun'un Gölgesi (2013)
- Bülbülü Öldürmek Neden Adil Değildir (2013)