Mobil internet
Her şirket mobil düzene göre yeniden yapılanmalı çünkü mobil internet dünyayı değiştiriyor.
2007’ye kadar bilgisayarların revaçta olduğu dönem yerini artık mobil cihazlara bırakmış bulunmaktadır. Akıllı telefon sayısındaki muazzam artışın yanında son 4 yıl içinde tablet kullanımı da bilgisayar kullanımı geçmiş ve mobil cihazlar hayatımızın bir parçası haline getirmiş bulunmaktadır.
Türkiye’deki bilgisayar, televizyon ve mobil cihazlarla geçirdiğimiz süreye baktığımızda günlük televizyon başında 111 dakika, bilgisayar başında 109 dakika, mobil cihazlar ile 132 dakika ve tablet başında 39 dakika zaman geçiriyoruz. Yani bilgisayar, mobil ve tablet ile geçirilen zaman televizyon başında geçirilen zamanın yaklaşık 3 katıdır.
Pazarlama açısında baktığımızda bugün şirketlerin büyük bir bölümü yâda yatırımcıların büyük bölümü hala televizyonlara yâda farklı mecralarda reklam ve tanıtıma ağırlık vermekte mobil internetin gücünü hala tam olarak ülkemizde anlaşılmamaktadır. Günün her dakikasında ülkemizde insanlar mobil internet sayesinde ekranlara kilitlenmekte zamanının büyük bölümünü burada geçirmektedir buda pazarlama, reklam ve tanıtım konusunda mobil internetin mutlak gücünü ortaya koymaktadır.
Mobil nesil
Mobil nesil ile birlikte artık ezber bozan fikirler karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’ye 1993 yılında internet geldi, 1996 yılında da evlere servis edilmeye başlandı. 20 yıldır Türkiye’de internet hayatımızın içinde ve ilk internetin gelişi ile doğan ve internet ile büyüyen gençler bugün 20 li yaşlarda ve 10 yıl sonra 30’lu yaşlarda olacaklar ve bu gençler geleceğin tüketicileri konumundaki kişilerdir. Tüm firmalar için bu kişilere gelecekte ulaşmak, pazarlama açısında dönüşüm yaşamak ve entegre olmak için mobil dönüşümden geçmeleri gerekiyor.
Paylaşma kültürüne sahip topluluklara dönüştük teknolojinin gelişmesi ile birlikte. Eskiden kısıtlı teknoloji ve çok pahalı ürünlerden dolayı sahiplenme kültürü vardı ama şimdi bu tam tersine döndü ve artık sahiplenme değil paylaşma kültürü yaygınlaşmış bulunmaktadır.
Çok fazla değil sadece 5 yıl önceye geri dönüp baktığımızda akıllı telefon sayısı çok çok azdı ve belli statüdeki insanlarda daha çok mevcuttu, tabletten bahsetmek nerdeyse mümkün değildi öyle gelişmiş bir teknoloji yoktu, bilgisayarlar yaygındı ama hem çok pahalı hem de şuanki teknolojiden çok çok gerideydi, akıllı telefonlarda kullanılan uygulamalar çok kısıtlıydı. Sosyal medya olarak nerdeyse sadece facebook kullanıyorduk diğer sosyal paylaşım siteleri pek bilinmiyor ve kullanmıyorduk. Cep telefonundan sms atmak bir lüks sayılırdı belli bir ücret ödemeniz yâda taahhüt vererek ücretsiz sms kullanım hakkına sahip oluyordunuz. Cep telefonları ile konuşmak pahalı ve şuanki duruma oranla aynı süre konuşma için yaklaşık 5 kat daha fazla ücret ödemek zorundaydınız.
Mobil cihazların yaygınlaşması ile birlikte yukarıda saydığımız olumsuz durumlar tersine dönmüştür. Özellikle mobil uygulamaların yaygınlaşması mesajlaşmayı ve konuşmayı çok daha ucuza indirgemiş GSM şirketleride bundan etkilenmiş ve mobil dönüşüme entegre olmuşlardır.
Sosyal medya ve mobil uygulamalara baktığımızda Facebook, Twıtter, İnstagram, Linkedin, Pinterest, Stumbleupon, Whatsapp, Viber, Skype, Tango, Lıne vb. daha birçok uygulama ile birçok kurguyu kökten değiştirdiler bu kökten değiştirmek ile birlikte hepimizin hayata bakış açısı da değişmeye başladı. Teknolojinin gelişme ile birlikte tüketimin fazlalaşması birçok ürünü lüks olmaktan ve belli kişilerin sahip olmasından çıkıp ezber bozan düşüncelerle paylaşım ve iletişim kültürünün yaygınlaşmasını sağlamıştır.
İnsanlar artık televizyon başında zaman geçirmiyor mobil internet ile birlikte hayatımızın her anında ve yerinde mobil cihazlar ile zamanımızın büyük bölümünü geçiriyor ve geleceğin pazarlama, tanıtım, reklam vs gibi alanlarında buraya kaymasına olanak sağlıyoruz.
Anahtar Kelimeler: facebook , Instagram , Twitter , Linkedin , Pinterest , Stumbleupon , whatsapp , Viber , Skype , Mobil nesil , Line , Tango , Facebook , Whatsapp , Mobil İnternet , Mobil Nesil