1. Veri büyüklüğü tahmin edilemez boyutlara ulaşacak
Sanal dünyada kapladığımız alan büyük bir hızla artıyor. 2008 yılında yapılan araştırmalara göre o yıl 5 exabyte’lık veri üretilmiş. Bu, 1 milyar DVD büyüklüğüne karşılık geliyor. 2011 yılında ise bu rakam 1.2 zettabyte’lara kadar ulaşmış durumda. 2016’da ise çok çok daha büyük boyutlara ulaşmış olacaktır.
2. İnternet milyonlarca kat hızlanacak
Geleceği bu yönde değiştiren faktörlerden en önemlisi; internet. Ağ bağlantı hızı 2000’lerin başında 28.800 bit/s iken şimdilerde 1000 mbps’lara ulaşmış durumda. 1990’lı yıllara göre günümüz bağlantı hızı yaklaşık 150.000 kat arttı. Bu hızın 2030’lı yıllarda günümüze göre 3 milyon kat artacağı düşünülüyor. Hız artınca kullanacağımız veri miktarı da artacak. Video çözünürlükleri tahmin edilemeyecek kadar büyüyecek.
3. Sanal dünya gerçek olacak
Kullandığımız fiziksel nesnelerin her biri zamanı geldiğinde sanal ortama aktarılacak. Günümüzde okumak veya seyretmek için kullandığımız kitap ve DVD’lerin gelecekte 3D baskı teknolojisiyle birlikte karşınıza çıkması bekleniyor.
4. Bir çok hastalığa teknoloji ile çare bulunacak
Gelecek 10 yıl içerisinde tıp teknolojisi, cihazların gelişmesine bağlı olarak çok hızlı ilerleyecek. Nano boyutta geliştirilecek cihazlar ile şimdi büyük riskleri olan ameliyatlar kan akıtmadan yapılabilecek. Sinir zedelenmeleri nedeniyle sakat kalan vücut fonksiyonları, üretilecek yeni robot kol ve bacaklar sayesinde giderilecek. İnsanlar bu yeni robot uzuvlar sayesinde hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilecek.
5. İnsan dokularına bir kumaş gibi dokunulabilecek
2050 yılında tıbbın teknoloji ile o kadar iç içe girmesi bekleniyor ki insanların bazı organları cihazlar tarafından üretilecek.
6. Augmented Reality (Artırılmış gerçeklik)
Neredeyse tüm bilimkurgu filmlerinde karşılaşılan robotların iş gücüne dahil olması uzun süredir beklenilen bir teknoloji idi.
Yapılan araştırmalara göre 2025 ve 2030’lu yılla arasında dünya üzerindeki robotların sayısının insanları geçeceği tahmin ediliyor. 2040’lı yıllarda ise zihinsel açıdan insanların üzerine çıkacak robotların doğuşu bekleniyor .O zamana kadar Augmented Reality’nin (Artırılmış Gerçeklik) okullarda ve hastaneler kullanılması bekleniyor.
7. Sosyal medya sınırları kaldıracak
Sosyal ağların gücü yadsınamaz bir gerçek. Gelecekte sosyal medyanın; ülke, toplum, kültür gibi farkların ortadan kalkmasını sağlayacağı öngörülüyor. Sosyal medyanın kötü yönleri bir kenara bırakıldığında haber alma hızını en yükseğe çıkardığı yaşanılan felaketler ile gözler önüne seriliyor.
8. Yenilenebilir enerji kaynakları artacak
Yapılan tahminlere göre Dünya'mızda gelecek 20 yıl boyunca her ay 1 milyon nüfuslu yeni bir şehir oluşacak. Bu yüksek büyüme rakamı insanları daha verimli enerjiler kullanmaya yönlendirecek. Güneş enerjisi önümüzdeki on yılın favorisi gibi duruyor.
9. Bulut bilişimin önemi daha da artacak
Kullanılan verilerin bir çoğu bulutta depolanacak. Yapılan araştırmalara göre 2020’de dünyadaki tüm verilerin 1/3’ünün yolu buluttan geçecek. Bulut bilişim teknolojisi ile tahmin edemeyeceğiniz birçok yenilik hayata geçirelecek.
Bankacılık işlemleri dahi Bulut Bilişim teknolojisi altyapısı ile sunulacak Kısa mesajlar sesli olarak gönderilecek. Sesli mesaj gönderim ve alım işlemeleri de bulut bilişim servisleriyle çözülecek. Bunun yanı sıra trafik ve araçların yol güzergâhları bulut bilişim servisiyle birlikte kullanıcılara sunulacak.
10. İnterneti nesneler kullanacak
Bahsedilen teknoloji klima ve kombi gibi eşyalarda kullanılmaya başladı. Ancak bu teknolojinin daha da yaygınlaşması bekleniyor.
2020 yılına gelindiğinde internete bağlı cihazların sayısı 50 milyara ulaşacak. Bu rakam dünyada ki kişi sayısına göre oldukça fazla ve bir kişinin ortalama 5-6 cihazının olması ve bu cihazların internete bağlanabileceği anlamına geliyor.
Öngörülen gelecekte ayakkabılarınız, takım elbiseleriniz dahi internete bağlanabilecek. Spor yaparken ayakkabılarız yürüdüğümüz yolu kişisel doktorunuza bildirecek veya kazağınız dışarıdaki hava sıcaklığını anlayıp vücut sıcaklığımızı dengeleyebilecek.
Fortuneturkey
Anahtar Kelimeler: Bilişim , Teknoloji , Geleceğin Teknolojileri , Teknolojik Gelişmeler