2007 yılında piyasaya sürülen Chobani yoğurtlarıyla büyük bir başarı yakalayan Hamdi Ulukaya, şu anda yaklaşık 2 milyar dolarlık servetin sahibi bir girişimci. 1972 doğumlu Ulukaya, Chobani’yi kurmadan önce New York’ta mütevazı bir mandıra işletiyordu. Ulukaya şimdiyse ABD’nin yoğurt kralı… Hamdi Ulukaya’nın başarı hikayesi, hayata bakış açınızı değiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda size ilham kaynağı olacaktır. İşte Hamdi Ulukaya’nın Chobani yoğurt ile Türkiye‘den Amerika‘ya uzanan başarı hikayesi.
Hamdi Ulukaya 1972 Erzincan'da dünyaya geldi. Chobani yoğurt firmasının kurucusu ve sahibidir. ABD’de yaşayan girişimci ve iş adamı olan Hamdi Ulukaya, Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok satılan süzme yoğurt markası Chobani’nin sahibi, kurucusu, yönetim kurulu başkanı ve CEO’sudur. Erzincan’in İliç ilçesinde süt besiciliği yapan bir aileye mensup olan Ulukaya, eğitiminin ilk dönemlerini Erzincan'da geçirdi. Ankara Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi eğitimi aldıktan sonra 1994'te İngilizce öğrenmek için ABD'ye gitti ve 1997 yılında University of Albany'de eğitim görmeye başladı. 2002’de babasının tavsiyesiyle küçük bir beyaz peynir fabrikası kurdu. Fakat asıl başarısını, 2005 yılında New York eyaletinin kuzeyinde, kapatılmış olan büyük bir yoğurt fabrikasını satın alarak girdiği büyük riske borçludur.
Çocukluğumdan beri yoğurdu severim
Kendimi bildim bileli yoğurdu severim. Çocukken annemin mandıramızda kendi elleriyle yaptığı kıvamlı yoğurdu yiyerek büyüdüm. 1994’te ABD’ye taşındığımda buradaki yoğurtları iğrenç buldum. Hepsi hem çok şekerli hem de vıcık vıcıktı. Bu yüzden canım yoğurt çektiğinde genellikle evimde kendim yapıyordum.
Mail kutusunda gereksizler bölümünde gördüğü “satılık mandıra” ilanı kaderini değiştirdi.
Bir gün gereksiz mailler kutuma bakarken tam donanımlı bir yoğurt fabrikasının satılık olduğuna dair bir reklam görün Ulukaya, bu ilanı ilk anda pek umursamamış. Ancak ertesi günlerde bunun büyük bir fırsat olabileceğini düşünerek mandırayı satın almaya karar vermiş. Tam 5 ay boyunca finansman bulmak için uğraşarak fabrikayı Kraft Foods’tan satın almış. 1 milyon dolardan daha az bir bütçeye satın alınan fabrikaya ABD’nin KOSGEB ayarındaki bir kurumu da fon sağlamış.
“Çevremdeki herkes benim delirdiğimi düşündü. Herkes koskoca Kraft Foods bu mandıranın iş yapacağını düşünse satar mı hiç? diye düşünüyordu. Ancak ben bu işi hakkıyla yapabileceğimi bildiğim için satın aldım mandırayı.”
Chobani yoğurdun tarifini bulmak 18 ay sürdü.
Fabrika 1920’lerde kaldığı için hem iç olarak hem de dış olarak bakım gerekiyordu. Hamdi Ulukaya 5 personeli ile birlikte ilk olarak dış cepheyi boyamaya başlar ve fabrikayı tamamen yenilerler. 2007’de ise aldığı fabrikada yeni girişimi olan Chobani yoğurt şirketini kurar. “Chobani, balkan dillerinde çoban anlamına” gelmektedir. Hamdi Ulukaya ABD’nin en iyi yoğurdunu yapmak için bir lezzet arayışına girer. İşte bu süreç içerisinde Chobani yoğurdun tarifi, tam 18 ay sürmüştür.
Başlangıçta küçük marketler bu işe ilgi göstermiş olsa da, süpermarketlerin yoğurt satmasıyla Chobani patladı
Chobani kurulduğu günden itibaren özellikle küçük marketlerden sürekli sipariş alıyordu, ancak esas patlama 2009’da Amerika’nın en büyük süpermarketleri olan Wholesale Club ve Costco tarafından fark edilmesiyle, Chobani yoğurtta satışlar yükseldi.
“Siparişlere yetişmekte güçlük çekiyorduk, ancak durumun böyle olacağını içten içe biliyordum. İyi bir şey ürettiğimizin farkındayım. Koca bir fabrikayı, iş yapmadığı gerekçesiyle satan büyük bir gıda şirketinden alıp ona can verdik. Yeni bir bakış açısıyla büyük bir başarının elde edilebileceğini herkese gösterdik.”
ABD’nin önde gelen gazetelerinden olan Wall Street Journal’a Hamdi Ulukaya’nın başarı hikayesini için şöyle açıklama yapmıştı:
“Chobani yoğurdu tadan müşterilerimiz bizi arayarak övgüler ile bu yoğurdu çevresindekilere tavsiye edeceklerini söylüyorlardı. Tabi ürünü tanıtacak reklam bütçemiz yoktu. İlk önce ürünümüzü sosyal medyada, duyurduk. Ardından sosyal medyada bulunan fenomenlere ve blog yazarlarına Chobani yoğurdu tanıtmaları için iletişime geçtik. Ayrıca ülke genelinde yapılan büyük festivallere kamyon dolusu yoğurt gönderdik.” şeklinde açıklama yaptı.
Ayrıca Chobani, çocuklar için Champions adından bir üründe çıkardı. Ürünün tanıtım reklamında ise Amerikalı softball oyuncusu Jennie Finch oynadı. Chobani şuanda rakibi bulunmayan tek yoğurt firmasıdır.
Yoğurt alanında rakipsiz
Chobani yoğurtları o kadar tuttu ki Chobani fabrikasının önceki sahibi gıda devi Kraft Foods, 2 yıllık yoğurt macerasını bitirdi. Chobani karşısında tutunamayacağını anlayan şirket, yoğurt departmanını kapatarak diğer ürünlere ağırlık vermeye başladı.
Ulukaya. “Başarı için fedakarlık yapmanız ve tutkulu olmanız lazım”
“İşinizi tutkuyla yapın. Bazen işiniz için büyük fedakarlıklar yapmanız gerekir. Ben bu konuda aile hayatımı feda ettim. 2 yıl boyunca fabrikada yatıp kalktım. Hala işimi severek yapıyor ve takip ediyorum. Her insan girişimci olabilir. Önemli olan o girişime inanmanızdır.”
Şirketin %10’luk hissesini çalışanlara dağıttı
Hamdi Ulukaya büyük bir cömertlik yaparak, 5 milyar dolarlık şirketin %10’luk hissesini 2000 çalışanına dağıttı. Tabi bu işlem personellerin bulunduğu konuma göre dağıtıldı. Yani bir bölüm müdürü ile bir işçinin aldığı hisse değeri bir değil. Tabi durum böyle olunca çalışanlar şirkete daha bağlı kalarak, işlerini daha büyük tutkuyla yapıyorlar.
Ulukaya, servetinin büyük bölümünü hayır işleri ve mültecilere bağışlayacağı söyledi
Hamdi Ulukaya da servetinin büyük bir kısmını hayırseverlik işlerine bağışlayacak milyarder arasına girdi. Ulukaya’nın kişisel servetinin 2 milyar dolar civarında olduğu biliniyor. Ulukaya, “Ben gerçek zenginliğin yüreklerde olduğunu düşündüm, annemin öğretileridir” bunlar. Para varlık ve güç insanlarındır'' diye de belirtiyor.
Anahtar Kelimeler: Hamdi Ulukaya , Girişimci , Chobani Yoğurt